Opleidingen

E-invoicing – Wat verandert vanaf 1 januari 2026

E-Invoicing vanaf 1 januari 2026
Wist u dat vanaf 1 januari 2026 de Belgische overheid e-invoicing verplicht stelt voor transacties tussen B2B’s? En wist u ook dat de wet die elektronische facturering tussen Belgische bedrijven verplicht heeft, is gepubliceerd! Een belastingaftrek van 120% heeft tot doel de hieraan verbonden kosten te verzachten.

Hier zijn vijf belangrijke punten zodat u gemakkelijk mee bent:

  • Wat is e-invoicing? E-invoicing gaat verder dan simpelweg pdf-facturen mailen. Het draait om gestructureerde XML-bestanden die naadloos integreren met boekhoudsoftware. Hierdoor worden processen efficiënter en nauwkeuriger.
  • De voordelen van e-invoicing: snellere betalingen, minder kans op fouten dankzij automatisering, milieuvriendelijkheid, verbeterde traceerbaarheid en controle, Kostenbesparingen, en nog veel meer
  • Wetgeving: Europa werkt aan wetgeving om e-invoicing voor B2B-transacties verplicht te stellen. Lidstaten, waaronder België, gaan naar verwachting tegen 2026 over op e-invoicing als de standaard.
  • Vereisten: Om elektronisch te factureren heeft u de juiste tools nodig zoals een ERP-pakket, toegang tot het PEPPOL-netwerk en een documentverwerkingstool voor boekhouding.
  • Voorbereiding: Het is verstandig om nu al te beginnen met de implementatie van e-invoicing, zodat de overgang soepel verloopt. Zorg ervoor dat uw leveranciers ook klaar zijn voor de overstap.

Voor verdere vragen, twijfel niet om uw beroepsfederatie ELOYA te contacteren.

Beschrijving

Meer artikels

13/05/2024

Navigeer eenvoudig doorheen onze nieuwe website!

De website is gebruiksvriendelijker dan ooit tevoren, waardoor u gemakkelijk kunt navigeren en zonder twijfel antwoorden vindt op al uw vragen.
29/04/2024

Exclusieve partneracties als lid van ELOYA

Dankzij onze strategische partnerschappen bieden wij onze leden een exclusieve toegang tot essentiële tools, bronnen en diensten. Deze samenwerkingen stellen jullie in staat te genieten van exclusieve kortingen, gespecialiseerde trainingen en hoogwaardige technische ondersteuning, waardoor hun concurrentievermogen en efficiëntie op de markt worden versterkt.
29/04/2024

Energetisch ontbijt met ELOYA en Inspect Belgium

We hebben het genoegen u en uw medewerker uit te nodigen voor onze “Energetisch ontbijt” in samenwerking met het controleorgaan Inspect Belgium. Kom bij ons voor een gezellig ontbijt waarbij u de gelegenheid krijgt om inspecteurs van het controleorganisme te ontmoeten en met hen van gedachten te wisselen.

Hou uzelf up-to-date en

lees onze laatste nieuwsartikels

Vijf voordelen van ELOYA