Opleidingen

Algemene voorwaarden – bescherm uw klant en uzelf

De algemene voorwaarden bij een contract zorgen voor duidelijkheid rond leveringstermijnen, prijzen, betalingen, waarborgen, annulering, rechten, enz.

Opzet van de algemene voorwaarden

Het is belangrijk dat de algemene voorwaarden van het contract duidelijk zijn voor uw klant én u als dienstverlener. Op die manier vermijdt u misverstanden en betwistingen die hoge kosten met zich kunnen meebrengen.

De clausules van de algemene voorwaarden vormen in grote lijnen de inhoud van het contract. Hierbij moeten ook volgende documenten inzitten; het bestek, de bestelbon en de factuur. We halen nogmaals het belang van duidelijkheid aan, want al deze documenten moeten zo geschreven zijn dat het leesbaar en begrijpelijk is voor uw klant.

Daarnaast moet u zeker de strafclausules en verwijlinteresten in geval van niet-betaling door uw klant toevoegen aan het contract.

Belangrijk: uw klant is niet gebonden zolang hij/zij geen bestelbon, met de algemene voorwaarden, heeft getekend.

Wat moet het briefhoofd van een contract vermelden?

Bij de bepaling van het contract met de algemene voorwaarden moet u ook volgende elementen vermelden:

  • Naam en adres van de onderneming
  • Ondernemings- en BTW-nummer
  • Bankrekeningnummer
  • Telefoon- en Gsm-nummer
  • Eventueel erkenningsnummer als beveiligingsonderneming (indien van toepassing
  • Eventueel erkenningsnummer voor openbare werken (indien van toepassing)

Wat moet toegevoegd worden aan het bestek?

Een prijsherzieningsformule is belangrijk indien de prijzen wijzigen van bv. toestellen, materialen, sociale lasten en belastingen. De markt evolueert constant, dus de prijzen worden berekend en voorgesteld op basis van de officiële prijzen die op die dag van toepassing zijn.

De prijsherzieningsformule berekent en weerspiegelt dus de actuele kostprijsstructuur. Als de prijzen wijzigen, moet u de klant altijd schriftelijk op de hoogte houden!

Verder worden bijdragen voor niet uitgevoerde werken van het initiële bedrag afgetrokken. Bedragen voor extra uitgevoerde werken, die niet in het initiële contract werden voorzien, worden doorgerekend op een aparte afrekening.

Bovendien moet u altijd de veiligheidskosten mee berekenen en toevoegen aan het bestek. Deze kosten moeten op het bestek en factuur apart vermeld (dus niet meerekenen met een andere kost).

Er zijn verschillende prijsbepalingen op de aannemingsmarkt, maar worden in praktijk met elkaar gemengd. U vindt het volledig overzicht in het uitgebreid artikel (beschikbaar voor zowel leden als niet-leden).

Welke nummers moet de factuur vermelden?

Bij de factuur moet u volgende nummers altijd vermelden:

  • Ondernemings- en BTW-nummer
  • Bankrekeningnummer
  • Betalingstermijn: 30 dagen + automatische nalatigheidsinteresten (intresten die u kan aanrekenen in geval van laattijdige betalingen)
  • Eventueel erkenningsnummer als beveiligingsonderneming (indien van toepassing
  • Eventueel erkenningsnummer voor openbare werken (indien van toepassing)

Heeft u nog hulp nodig om uw algemene voorwaarden op punt te stellen? ELOYA helpt u graag verder.

.

Beschrijving

Meer artikels

Publicatiedatum:

04/07/2024

Elektronische facturatie: Een imminente verandering

De overgang naar verplichte elektronische facturatie komt eraan. Maar voor wie geldt dit en welke transacties zijn betrokken? Hier is een overzicht van de nieuwe verplichtingen en de aankomende veranderingen.

Publicatiedatum:

05/06/2024

Gids: bewaartermijn van uw documenten

Het bewaren van documenten, zowel digitaal als op papier, kan verwarrend zijn. Dit nieuwsartikel biedt duidelijkheid over de bewaartermijnen. Het is essentieel om te weten hoe lang bepaalde documenten moeten worden bewaard om te voldoen aan wettelijke verplichtingen. Daarnaast helpt een goed georganiseerd archiefsysteem bij het gemakkelijk terugvinden van benodigde informatie en het voorkomen van juridische problemen.

Publicatiedatum:

03/06/2024

Belgisch Staatsblad krijgt gloednieuwe website 

De website van het Belgisch Staatsblad zit in een nieuw kleedje. De iconische achtergrond met wolkjes verdwijnt, en maakt plaats voor een fris 2.0-design. “De nieuwe site is fraaier én gebruiksvriendelijker”, zegt Sarah Blancke, voorzitter a.i. van de FOD Justitie. “Zo maakt het Staatsblad zijn schatkamer vol waardevolle info veel toegankelijker – voor de burger en voor alle andere stakeholders.”

Hou uzelf up-to-date en

lees onze laatste nieuwsartikels

Vijf voordelen van ELOYA