Belgisch Staatsblad krijgt gloednieuwe website 

Legislation
De website van het Belgisch Staatsblad zit in een nieuw kleedje. De iconische achtergrond met wolkjes verdwijnt, en maakt plaats voor een fris 2.0-design. “De nieuwe site is fraaier én gebruiksvriendelijker”, zegt Sarah Blancke, voorzitter a.i. van de FOD Justitie. “Zo maakt het Staatsblad zijn schatkamer vol waardevolle info veel toegankelijker – voor de burger en voor alle andere stakeholders.”

De digitale transformatie binnen justitie is in volle gang. Geen digitale revolutie, wel een reeks digitaliseringsprojecten waarbij snelheid, klantvriendelijkheid en kostenbesparingen centraal staan. Met het bekende voorvoegsel Just (denk aan Just-on-web bijvoorbeeld) geeft Justitie stap voor stap vorm aan haar e-service. Nu aan de beurt is het Staatsblad, waar zich onder de noemer JustPublish een grondige digitalisering en modernisering afspeelt – met als kers op de taart de nieuwe website. 

Nostalgie 

“Het einde van een tijdperk”, vat Sarah Blancke samen. “De vormgeving van de vorige website van het Belgisch Staatsblad dateert immers al van de jaren 1990. De bekende blauwe wolkjes zijn er niet meer: een gebeurtenis die je kunt vergelijken met het einde van Teletekst. Dat ging gepaard met de nodige nostalgie, zeker omdat Teletekst wel degelijk wérkte. Maar er is dus een tijd van komen en een tijd van gaan, ook bij het Staatsblad.” 

Het Staatsblad omarmt alvast zijn nieuwe look: “Onze metamorfose zal veel voordelen opleveren voor de burgers en voor alle instanties die een beroep doen op onze diensten in dit verband: federale, regionale en communautaire instellingen, rechters, advocaten, journalisten, noem maar op”, zegt directeur Vincent Cambier. “Onze vroegere uitstraling kon je inderdaad vintage noemen, dus er was nood aan de modernisering ervan.” 

3 miljoen kliks per dag 

Die modernisering heeft impact, want het Belgisch Staatsblad is een icoon in het wetgevende landschap: niemand kan een wetgevende tekst publiceren als het Staatsblad er niet zou zijn. De website van het Staatsblad is dus immens populair: gemiddeld worden er liefst 700.000 sitepagina’s per dag (!) geconsulteerd. Dat cijfer kan zelfs oplopen tot 3 miljoen geconsulteerde pagina’s per dag. 

Wie vertrouwd is met de oude site van het Staatsblad, weet dat de modernisering ervan welkom is. Een voor de hand liggende opzoeking – neem nu de wet tot bescherming van de journalistieke bronnen – kostte vroeger minstens vijf stappen. Je moest de datum van publicatie in de juiste volgorde ingeven, klikken op ‘Lijst’ om de lijst van de resultaten te doen verschijnen, … Intuïtief? Niet echt. En om vervolgens de URL van de gevonden pagina te kunnen delen? Voer voor gevorderden. 

Smartphone-vriendelijk 

De nieuwe website van het Belgisch Staatsblad betekent een wereld van verschil: een fris design dat aansluiting vindt bij de website van Justitie, overzichtelijker en gebruiksvriendelijker dan vroeger, je kunt je zoekresultaten veel gemakkelijker delen, downloaden en afprinten, de navigatiestructuren zijn herkenbaar, enzovoort. Ook op mobiele apparaten, jawel. 

Het Staatsblad maakt zijn schatkamer vol waardevolle informatie niet alleen toegankelijker, maar ook veel uitgebreider dan vroeger. Op de oude website waren de edities van het Staatsblad beschikbaar vanaf het jaar 1997. Vanaf vandaag gaat dat terug tot het jaar 1960. In een tweede fase worden, in samenwerking met de KU Leuven, ook de Staatsblad-edities toegevoegd vanaf 1939. Ook de Justel-databank (een aparte tab met de geconsolideerde wetgeving en de wetgevingsindex) krijgt een uitbreiding: vanaf vandaag zijn daar de complete wetboeken terug te vinden. Erg handig voor bijvoorbeeld rechters die zich snel willen inwerken in pakweg het vernieuwde Strafwetboek. 

Bron : Federale OverheidsDienst JUSTITIE – 15 mei 2024  

Beschrijving

Meer artikels

Publicatiedatum:

09/01/2025

Terugkeer van het quotum van 475 uur voor jobstudenten in 2025

Vanaf 1 januari 2025 wordt het werkurenquotum voor studenten in België opnieuw vastgesteld op 475 uur per jaar, na een tijdelijke aanpassing in 2023 waarbij het plafond werd verhoogd tot 600 uur om uitzonderlijke behoeften te dekken.

Publicatiedatum:

08/01/2025

Loonindexering op 1 januari 2025

Elk jaar is de loonindexering een belangrijke stap om de koopkracht van werknemers te behouden tegen de stijgende levensduurte. In 2025 is er een uitzonderlijke situatie: de indexering is identiek voor zowel arbeiders als bedienden. Hier zijn de details voor beide sectoren, met een verhoging van 3,58 % die ingaat op 1 januari 2025.

Publicatiedatum:

17/12/2024

Exclusieve partneracties als lid van ELOYA

Dankzij onze strategische partnerschappen bieden wij onze leden een exclusieve toegang tot essentiële tools, bronnen en diensten. Deze samenwerkingen stellen jullie in staat te genieten van exclusieve kortingen, gespecialiseerde trainingen en hoogwaardige technische ondersteuning, waardoor hun concurrentievermogen en efficiëntie op de markt worden versterkt.

Hou uzelf up-to-date en

lees onze laatste nieuwsartikels

Vijf voordelen van een ELOYA-lidmaatschap

ELOYA

Christmas

Een magische basketbalervaring voor onze leden!

26/12/2024

ING Arena – Miramarstraat, 1020 Brussel

Printeractie met Xeroboutique

In samenwerking met onze partner Xeroboutique hebben we een geweldige printeractie voor actieve leden van ELOYA!

Gratis voordelen bij deelname:

  • Multifunctionele kleurenprinter
  • 10.000 kopieën (zwart-wit)
  • Rol papier met 500 vellen
  • Geen levering- of installatiekosten
Mis deze kans niet en schrijf je nu in voor onze exclusieve printeractie in samenwerking met XeroBoutique!