Opleidingen

Prijsherziening – alles wat u moet weten

Een prijsherziening berekenen lijkt in eerste instantie ingewikkeld, maar het is in feite vrij eenvoudig. ELOYA helpt u op weg!

Wat is een prijsherziening?

Een prijsherziening wijzigt de offerteprijzen op basis van de prijsschommelingen. In de verstreken tijd tussen het moment dat een klant uw offerte tekent en de uiteindelijke toewijzing en uitvoering van een opdracht kunnen de prijzen evolueren. Denk maar aan de lonen en sociale lasten, de prijzen van materialen, grondstoffen en producten.

Om aan deze schommelingen tegemoet te komen en om uzelf te beschermen, kunt u een prijsherziening berekenen. Een prijsherziening werkt in twee richtingen en kan gezien worden als positief of negatief.

De positieve en negatieve prijsherziening

De lonen, sociale lasten en materiaalprijzen stijgen vooral over een langere periode. Als de prijsherziening wordt berekend, wordt dit gezien als positief. In dit geval is het uiteindelijk herziend bedrag hoger dan het oorspronkelijke bedrag.

Omgekeerd kan het ook, als er een tijdelijke prijsverlaging plaatsvindt. In deze omstandigheden worden prijsherzieningen als negatief gezien omdat het uiteindelijk herzien bedrag lager is dan het oorspronkelijke bedrag (positieve prijsherziening).

Voorbeeld formule prijsherziening (enkel materiaalprijzen)

Als u bijvoorbeeld een prijsherziening wil uitvoeren omdat de materiaalprijzen zijn gewijzigd, ziet de formule er zo uit:

p = P * ( a * ( I / i ) + c )

——————————

p = nieuw en herziend bedrag

P = oorspronkelijke bedrag (vastgelegd in offerte)

a = het aandeel van de materialen in de aanneming / = het aandeel van de brutolonen, sociale lasten en verzekering in aanneming

I = maandelijkse prijsindex van het gebruikte materiaal (sector elektriciens: afzetprijsindex industrie), medegedeeld door de beroepsvereniging in akkoord met de F.O.D. Openbare Werken, voor de maand die de maand van de prijsoverhandiging voorafgaat.

i = index die een maand voor het begin van de werken van toepassing was.

c = omvat al de algemene kosten, huishuur, belastingen, verschillende verzekeringen, intresten, afschrijvingen en winsten. Deze term is niet voor herziening vatbaar.

Het type lastenboek (type 101 van 1987 voor de elektriciens) voorziet dat de prijsherziening slechts op 80% van het initiële bedrag berekend wordt. Daarom blijft er steeds 20% over die nooit voor herziening in aanmerking komt. Deze 20% stelt dikwijls de formuleterm ‘c’ in de prijsherziening voor.

‘a’ en ‘c’ moeten in de prijsherziening, bij gewijzigde materiaalprijzen, in totaal 1 zijn.

Stel dat u iets verkoopt voor 500,- euro en de maandelijkse prijsindex van het gebruikte materiaal is gestegen van 53 naar 59. Dan moet u een nieuw en herziend bedrag voorzien voor uw klant. De berekening ziet er als volgt uit:

p = P * ( a * ( I / i ) + c )
p = 500 * ( 0,8 * ( 59 / 53 ) + 0,2 )
p = 500 * ( 0,8 * 1,11321 + 0,2 )
p = 500 * ( 0,89057 + 0,2 )
p = 500 * 1,09057
p = 545,29 euro

Het nieuw en herzien bedrag is dus 545,29 euro. In dit geval wordt de prijsherziening als positief gezien (+ 45,29 euro).

Heeft u moeite met het berekenen van uw prijsherziening? Of heeft u hier nog vragen? Contacteer ons nu en we helpen u met veel plezier verder.

Beschrijving

Meer artikels

13/05/2024

Navigeer eenvoudig doorheen onze nieuwe website!

De website is gebruiksvriendelijker dan ooit tevoren, waardoor u gemakkelijk kunt navigeren en zonder twijfel antwoorden vindt op al uw vragen.
29/04/2024

Exclusieve partneracties als lid van ELOYA

Dankzij onze strategische partnerschappen bieden wij onze leden een exclusieve toegang tot essentiële tools, bronnen en diensten. Deze samenwerkingen stellen jullie in staat te genieten van exclusieve kortingen, gespecialiseerde trainingen en hoogwaardige technische ondersteuning, waardoor hun concurrentievermogen en efficiëntie op de markt worden versterkt.
29/04/2024

Energetisch ontbijt met ELOYA en Inspect Belgium

We hebben het genoegen u en uw medewerker uit te nodigen voor onze “Energetisch ontbijt” in samenwerking met het controleorgaan Inspect Belgium. Kom bij ons voor een gezellig ontbijt waarbij u de gelegenheid krijgt om inspecteurs van het controleorganisme te ontmoeten en met hen van gedachten te wisselen.

Hou uzelf up-to-date en

lees onze laatste nieuwsartikels

Vijf voordelen van ELOYA